Ćwikła po berlińsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1915
Ćwikła po berlińsku
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 80 dag buraczków
  • 15 dag jabłek
  • 5 dag chrzanu (tartego)
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina (niekoniecznie)
  • sól, cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku

Opis przygotowania:

Buraczki wyszoruj szczotką pod bieżącą wodą, umyj, zalej wrzącą wodą, ugotuj pod przykryciem lub upiecz w gorącym piekarniku. Następnie odcedź, wystudź, obierz, zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Jabłka umyj, oczyść z gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce o dużych otworach, wymieszaj z chrzanem, buraczkami i winem, dopraw do smaku. Przełóż do słoja i pozostaw w chłodziarce na kilka godzin.

Autor: plateau

0 komenatrzy

Podobne przepisy