Ćwikła po berlińsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2759
Składniki:
- 80 dag buraczków
- 15 dag jabłek
- 5 dag chrzanu (tartego)
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina (niekoniecznie)
- sól, cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
Opis przygotowania:
Buraczki wyszoruj szczotką pod bieżącą wodą, umyj, zalej wrzącą wodą, ugotuj pod przykryciem lub upiecz w gorącym piekarniku. Następnie odcedź, wystudź, obierz, zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Jabłka umyj, oczyść z gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce o dużych otworach, wymieszaj z chrzanem, buraczkami i winem, dopraw do smaku. Przełóż do słoja i pozostaw w chłodziarce na kilka godzin.
Komentarze (0)