Sałatka owocowo-warzywna z pestkami dyni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1126
Składniki:
- 100 g miąższu z arbuza
- 100 soczewicy w zalewie
- 100 ml śmietany 18%
- 20 g łuskanych pestek z dyni
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 2 buraczki czerwone
- 2 mango
- 2 pomidory
- 2 mandarynki
- 1 główka sałaty lodowej
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa i owoce umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i dodać do sałaty. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w podłużne plastry i dodać do warzyw. Soczewicę osączyć z zalewy i również wyłożyć na talerz z warzywami. Pomidory pokroić w ćwiartki, miąższ arbuza pokroić w kostkę i dodać do całości. Następnie mandarynki oraz mango obrać ze skóry, po czym z mango usunąć pestkę, pokroić na je na kawałki, a mandarynki podzielić na plastry i dodać do sałatki. Pestki z dyni przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je zrumienić na średnim ogniu. Po zrumienieniu dodać je do całości. Wszystko polać śmietaną i doprawić do smaku szczyptą soli.
Komentarze (0)