Sałatka owocowo-warzywna z pestkami dyni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 925
Sałatka owocowo-warzywna z pestkami dyni
fot. Nikchick (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g miąższu z arbuza
  • 100 soczewicy w zalewie
  • 100 ml śmietany 18%
  • 20 g łuskanych pestek z dyni
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 2 buraczki czerwone
  • 2 mango
  • 2 pomidory
  • 2 mandarynki
  • 1 główka sałaty lodowej
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa i owoce umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i dodać do sałaty. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w podłużne plastry i dodać do warzyw. Soczewicę osączyć z zalewy i również wyłożyć na talerz z warzywami. Pomidory pokroić w ćwiartki, miąższ arbuza pokroić w kostkę i dodać do całości. Następnie mandarynki oraz mango obrać ze skóry, po czym z mango usunąć pestkę, pokroić na je na kawałki, a mandarynki podzielić na plastry i dodać do sałatki. Pestki z dyni przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je zrumienić na średnim ogniu. Po zrumienieniu dodać je do całości. Wszystko polać śmietaną i doprawić do smaku szczyptą soli.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów