Karp w winie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3006
Składniki:
- 1 karp do 1,5 kg
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 6 łyżek oleju sojowego
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Karpia sprawić, oczyścić z łusek i wnętrzności. Rybę dobrze nasolić zewnątrz i wewnątrz. Nasolonego karpia pozostawić przez 2 godziny w chłodniejszym miejscu. Obrać czosnek ze skóry i włożyć go do jamy brzusznej karpia. Rybę zaszyć nitka lub pospinać wykałaczkami. Przygotować brytfankę i dobrze wysmarować ja olejem sojowym. Karpia również nasmarować olejem, posypać pieprzem, nalać połowę wina i piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze do 180 stopni. W czasie pieczenia podlewać karpia winem i pilnować, by się nie przypiekał. Gotowego karpia przekładamy do głębszego talerza i polewamy winem, które pozostało.
Komentarze (0)