Karp w winie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2420
Karp w winie
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 karp do 1,5 kg
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 6 łyżek oleju sojowego
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Karpia sprawić, oczyścić z łusek i wnętrzności. Rybę dobrze nasolić zewnątrz i wewnątrz. Nasolonego karpia pozostawić przez 2 godziny w chłodniejszym miejscu. Obrać czosnek ze skóry i włożyć go do jamy brzusznej karpia. Rybę zaszyć nitka lub pospinać wykałaczkami. Przygotować brytfankę i dobrze wysmarować ja olejem sojowym. Karpia również nasmarować olejem, posypać pieprzem, nalać połowę wina i piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze do 180 stopni. W czasie pieczenia podlewać karpia winem i pilnować, by się nie przypiekał. Gotowego karpia przekładamy do głębszego talerza i polewamy winem, które pozostało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów