Karp ze śliwką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2235
Składniki:
- 1 karp do 1,5 kg
- 30 dag śliwek bez pestek
- 0,5 szklanki wina wytrawnego
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki
- 1 cytryna
- goździki spożywcze
- imbir mielony
- cukier
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Karpia sprawić, oczyścić z łusek, pokroić w dzwonki, posolić, popieprzyć i odstawić na 20 minut. Śliwki opukać, połowę z nich zmiksować z winem, imbirem, goździkami, sokiem z wyciśniętej cytryny. Doprawić solą i cukrem. Pokrojone dzwonki karpia oprószyć z obu stron mąką, włożyć w ich środki po jednej suszonej śliwce i zrumienić obie strony na złoty kolor na mocno rozgrzanej oliwie. Zrumienionego karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać go zmiksowanym wcześniej sosem i zapiekać w piekarniku przez 20 minut. Gotowego karpia podawać na gorąco.
Komentarze (0)