Karp po żydowsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3132
Karp po żydowsku
fot. The Humanaught / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1,6 kg karpia
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • po 3 ziarna pieprzu i goździków
  • liść laurowy
  • łyżka galaretki z czerwonej porzeczki
  • 4 dag masła
  • 10 dag pierników
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1/2 l piwa karmelowego
  • 1 cytryna

Opis przygotowania:

Pokrojoną włoszczyznę, posiekaną cebulę, pieprz, goździki i liść laurowy włóż do dużego garnka. Zalej 1/2 l wody. Gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Przecedź. Pokrusz pierniki. Zagotuj pierniki z wywarem, piwem, rodzynkami i z 1/2 cytryny w plastrach. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Dodaj karpia pokrojonego w dzwonka. Duś pod przykryciem 20 minut. Wyjmij. Sos przypraw galaretką, sokiem z drugiej połówki cytryny, solą i pieprzem. Mieszając roztop w nim masło. Karpia ułóż na półmisku i polej go gorącym sosem.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów