Karp po żydowsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3328
Składniki:
- 1,6 kg karpia
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- po 3 ziarna pieprzu i goździków
- liść laurowy
- łyżka galaretki z czerwonej porzeczki
- 4 dag masła
- 10 dag pierników
- 3 łyżki rodzynek
- 1/2 l piwa karmelowego
- 1 cytryna
Opis przygotowania:
Pokrojoną włoszczyznę, posiekaną cebulę, pieprz, goździki i liść laurowy włóż do dużego garnka. Zalej 1/2 l wody. Gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Przecedź. Pokrusz pierniki. Zagotuj pierniki z wywarem, piwem, rodzynkami i z 1/2 cytryny w plastrach. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Dodaj karpia pokrojonego w dzwonka. Duś pod przykryciem 20 minut. Wyjmij. Sos przypraw galaretką, sokiem z drugiej połówki cytryny, solą i pieprzem. Mieszając roztop w nim masło. Karpia ułóż na półmisku i polej go gorącym sosem.
Komentarze (0)