Karp pieczony z kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3073
Składniki:
- 2 karpie (około 1 kg każdy)
- 1 mała główka białej kapusty
- 2 dag suszonych prawdziwków
- 3/4 szklanki śmietany
- kawałek świeżego chrzanu (około 7 dag)
- 3 średnie marchewki
- 1 szklanka rosołu
- 9 łyżek masła lub margaryny
- 7 łyżek mąki
- 2-3 łyżki soku cytrynowego lub 1 łyżeczka octu winnego
- 1 pęczek natki pietruszki
- cukier
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Grzyby namocz w 1/2 szklanki zimnej wody. Kapustę oczyść, wytnij głąb, poszatkuj liście. Marchewki obierz, umyj, pokrój w kostkę (pół jednej ugotuj w całości - do dekoracji). Podsmaż w rondlu na 2 łyżkach tłuszczu. Dodaj kapustę i grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Rondel przykryj, gotuj 25 minut na małym ogniu. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przygotuj sos: chrzan obierz i utrzyj. Zrób zasmażkę z 2 łyżek mąki oraz 3 łyżek masła, rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę, rozetrzyj, dodaj trochę rosołu, wymieszaj, aż masa będzie gładka. Zalej rosołem i śmietaną, gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Wymieszaj z chrzanem, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub octem winnym. Ryby oskrob, opraw, umyj, osusz, pokrój w dzwonki. Oprósz solą, obtocz w pozostałej mące. Smaż 20 minut na reszcie tłuszczu, zrumień równomiernie z obu stron. Rybę ułóż na półmisku i obłóż kapustą. Udekoruj natką i plasterkami marchewki. Przelany do sosjerki sos podawaj osobno.
Komentarze (0)