Karp pieczony z kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2905

Składniki:

  • 2 karpie (około 1 kg każdy)
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 2 dag suszonych prawdziwków
  • 3/4 szklanki śmietany
  • kawałek świeżego chrzanu (około 7 dag)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 szklanka rosołu
  • 9 łyżek masła lub margaryny
  • 7 łyżek mąki
  • 2-3 łyżki soku cytrynowego lub 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby namocz w 1/2 szklanki zimnej wody. Kapustę oczyść, wytnij głąb, poszatkuj liście. Marchewki obierz, umyj, pokrój w kostkę (pół jednej ugotuj w całości - do dekoracji). Podsmaż w rondlu na 2 łyżkach tłuszczu. Dodaj kapustę i grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Rondel przykryj, gotuj 25 minut na małym ogniu. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przygotuj sos: chrzan obierz i utrzyj. Zrób zasmażkę z 2 łyżek mąki oraz 3 łyżek masła, rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę, rozetrzyj, dodaj trochę rosołu, wymieszaj, aż masa będzie gładka. Zalej rosołem i śmietaną, gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Wymieszaj z chrzanem, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny lub octem winnym. Ryby oskrob, opraw, umyj, osusz, pokrój w dzwonki. Oprósz solą, obtocz w pozostałej mące. Smaż 20 minut na reszcie tłuszczu, zrumień równomiernie z obu stron. Rybę ułóż na półmisku i obłóż kapustą. Udekoruj natką i plasterkami marchewki. Przelany do sosjerki sos podawaj osobno.

Autor: effi

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów