Naleśniki z cukinii
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1350
Składniki:
- 300 g pomidorków koktajlowych do dekoracji
- 2 młode zielone cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinie zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o dużych oczkach i odsączyć ją ręcznie z nadmiaru wody. Czosnek obrać ze skóry i przepuścić go przez praskę.
Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli oraz pieprzem ziołowym przesypać do kolejnej miski, wlać do tego mleko, wbić jajko, dodać przepuszczony przez praskę czosnek i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Dodać do tego startą wcześniej cukinię i dobrze wymieszać.
Następnie rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni i przelać na nią chochelką ciasto z cukinią. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować pomidorkami koktajlowymi oraz natką zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto: mąkę ze szczyptą soli oraz pieprzem ziołowym przesypać do kolejnej miski, wlać do tego mleko, wbić jajko, dodać przepuszczony przez praskę czosnek i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Dodać do tego startą wcześniej cukinię i dobrze wymieszać.
Następnie rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni i przelać na nią chochelką ciasto z cukinią. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować pomidorkami koktajlowymi oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)