Karp w galarecie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3392
Składniki:
- 1 karp do 1,5 kg
- 1 porcja włoszczyzny
- 3 cebule białe (średnie)
- 1,5 łyżki żelatyny
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 puszki groszku zielonego
- 1 marchew
- natka pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Karpia oczyścić z łusek, odciąć łeb, pokroić w dzwonki. Umyć włoszczyznę, pokroić na drobno. Obrać cebul i pokroić w talarki. Warzywa zalać 4 szklankami wody, pokrojonego karpia, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wszystko razem gotować około 25 minut na małym ogniu. Następnie wyjąć rybę, usunąć części kręgosłupa i ości. Dzwonki karpia ułożyć na półmisku. Przybrać półmisek pokrojoną marchewką z wywaru, zielonym groszkiem (nie gotowanym) i natką pietruszki. W 3 łyżkach zimnej wody namoczyć żelatynę, następnie odlać 2 szklanki wywaru i przecedzić go przez sitko. Wlać do niego żelatynę i podgrzać, aż do jej rozpuszczenia. Doprawić cukrem i pieprzem do smaku i wymieszać całość. Ułożone dzwonki karpia zalać tężejącą galaretą i odstawić na 3 godziny do lodówki. Podawać całość z chrzanem ze śmietaną, lub z ćwikłą.
Komentarze (0)