Karp w galarecie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3203

Składniki:

  • 1 karp do 1,5 kg
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 3 cebule białe (średnie)
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 puszki groszku zielonego
  • 1 marchew
  • natka pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Karpia oczyścić z łusek, odciąć łeb, pokroić w dzwonki. Umyć włoszczyznę, pokroić na drobno. Obrać cebul i pokroić w talarki. Warzywa zalać 4 szklankami wody, pokrojonego karpia, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wszystko razem gotować około 25 minut na małym ogniu. Następnie wyjąć rybę, usunąć części kręgosłupa i ości. Dzwonki karpia ułożyć na półmisku. Przybrać półmisek pokrojoną marchewką z wywaru, zielonym groszkiem (nie gotowanym) i natką pietruszki. W 3 łyżkach zimnej wody namoczyć żelatynę, następnie odlać 2 szklanki wywaru i przecedzić go przez sitko. Wlać do niego żelatynę i podgrzać, aż do jej rozpuszczenia. Doprawić cukrem i pieprzem do smaku i wymieszać całość. Ułożone dzwonki karpia zalać tężejącą galaretą i odstawić na 3 godziny do lodówki. Podawać całość z chrzanem ze śmietaną, lub z ćwikłą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów