Jaja w galarecie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 4520

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 0,5 l wywaru z jarzyn + zalewa z zielonego groszku
  • 3 łyżki płaskie łyżki żelatyny
  • 1 cytryna
  • marnowana papryka
  • zielona sałata
  • majonez
  • sól i pieprz

Opis przygotowania:

Jaja ugotować, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połowy. Zielony groszek po odsączeniu zalewy ułożyć do salaterek po jednej warstwie. Na groszku ułożyć połówki z jajek przecięciami do góry. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wywaru z jarzyn, a kiedy zmięknie zalać gotującym wywarem z jarzyn i zalewy z groszku. Następnie krótko ją zagotować, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny. Drugą połowę cytryny pozostawić do dekoracji. Zagotowaną galaretę przecedzić przez sitko i zalać nią ułożone jajka. Kiedy zastygnie przybrać ja listkami zielonej sałaty, plasterkami cytryny, papryki marnowanej i majonezem. Galaretę odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów