Jaja w galarecie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 4520
Składniki:
- 6 jaj
- 1 puszka zielonego groszku
- 0,5 l wywaru z jarzyn + zalewa z zielonego groszku
- 3 łyżki płaskie łyżki żelatyny
- 1 cytryna
- marnowana papryka
- zielona sałata
- majonez
- sól i pieprz
Opis przygotowania:
Jaja ugotować, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połowy. Zielony groszek po odsączeniu zalewy ułożyć do salaterek po jednej warstwie. Na groszku ułożyć połówki z jajek przecięciami do góry. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wywaru z jarzyn, a kiedy zmięknie zalać gotującym wywarem z jarzyn i zalewy z groszku. Następnie krótko ją zagotować, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny. Drugą połowę cytryny pozostawić do dekoracji. Zagotowaną galaretę przecedzić przez sitko i zalać nią ułożone jajka. Kiedy zastygnie przybrać ja listkami zielonej sałaty, plasterkami cytryny, papryki marnowanej i majonezem. Galaretę odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze (0)