Karp błyskawiczny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1997
Składniki:
- 60 dag filetów z karpia
- 250 mi białego wina
- 3 pomidory
- 1 żółta papryka
- 2 łyżki mąki
- 1 jabłko
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Filety z karpia obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju do lekkiego zarumienienia mąki. Obsmażoną rybę wyciągnąć i ułożyć w drugim rondlu. Do ryby dodać pokrojone w kostkę pomidory, jabłko i paprykę. Całość zalać białym winem i dusić pod przykryciem do 10 minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem, zieloną natką pietruszki. Gotowego karpia podajemy z ryżem, bułką lub frytkami.
Komentarze (0)