Karkówka z sałatą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1186
Karkówka z sałatą
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g karkówki wieprzowej bez kości
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Karkówkę wieprzową podzielić na porcje, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni, na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć ją z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Sałatę rzymską umyć, osączyć z wody, podzielić na liście i smażyć ją na rozgrzanym maśle na patelni do chwili, aż się zeszkli. Wtedy ściągnąć ją z patelni i dodać do mięsa na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów