Karkówka z grillowanym awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2232
Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- 2 dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Awokado umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Karkówkę pokroić na małe kawałki i dodać ją do zeszklonego czosnku. Mięso doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do miękkości na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy zmięknie, ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Awokado w całości przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować je do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć je z grilla i lekko przestudzić. Następnie obrać je ze skóry, pozbawić pestki, pokroić w ćwiartki i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko posypać sezamem.
Komentarze (0)