Karkówka z grillowanym awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2009
Karkówka z grillowanym awokado
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Awokado umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Karkówkę pokroić na małe kawałki i dodać ją do zeszklonego czosnku. Mięso doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do miękkości na średnim ogniu pod przykryciem. Kiedy zmięknie, ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Awokado w całości przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i grillować je do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć je z grilla i lekko przestudzić. Następnie obrać je ze skóry, pozbawić pestki, pokroić w ćwiartki i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów