Karczochy zapiekane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2259
Karczochy zapiekane
fot. Silverman68 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 g tartego parmezanu
  • 4 karczochy
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Opis przygotowania:

Karczochy dokładnie umyć, przekroić na połówki, przełożyć do rondla, zalać wodą do połowy i szybko zagotować. Następnie odcedzić i przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać je tartym parmezanem oraz połamanym na małe kawałki rozmarynem, Całość zalać oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów