Karczochy zapiekane z boczkiem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1912
Składniki:
- 25 g tartej mozzarelli
- 20 g wędzonego boczku
- 4 karczochy
- 2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Karczochy umyć, osączyć z wody, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z 2 cytryn, oprószyć szczyptą soli i odstawić na 15 minut. Po tym czasie przełożyć je do odpowiedniego naczynia do zapiekania, skropić oliwą z oliwek, posypać mąką ryżową, tartym serem mozzarella i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec przez 15-20 minut, a następnie przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry i drobno posiekać. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, po czym oba składniki razem przełożyć na rozgrzaną patelnię i zrumienić. Do zrumienionych składników dodać pokrojony drobno szczypiorek, wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty i dodać do całości wraz z koncentratem pomidorowym.
Komentarze (0)