Karczochy zapiekane z boczkiem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1912
Karczochy zapiekane z boczkiem i serem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g tartej mozzarelli
  • 20 g wędzonego boczku
  • 4 karczochy
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Karczochy umyć, osączyć z wody, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z 2 cytryn, oprószyć szczyptą soli i odstawić na 15 minut. Po tym czasie przełożyć je do odpowiedniego naczynia do zapiekania, skropić oliwą z oliwek, posypać mąką ryżową, tartym serem mozzarella i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec przez 15-20 minut, a następnie przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry i drobno posiekać. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, po czym oba składniki razem przełożyć na rozgrzaną patelnię i zrumienić. Do zrumienionych składników dodać pokrojony drobno szczypiorek, wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty i dodać do całości wraz z koncentratem pomidorowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów