Tureckie pide

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3369
Tureckie pide
fot. jorge.cancela / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 100 ml cieplej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 250 g polędwicy wołowej
  • 25 g tartego sera Gouda
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz ciepłą wodą w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w cieple miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować farsz: warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w kostkę. Paprykę zieloną i czerwoną pozbawić nasion i pokroić na drobne kawałki. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą oraz kminkiem, wymieszać i zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.

Następnie wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 1 cm, uformować z niego "łódkę" i przełożyć do niej smażone wcześniej mięsa. Całość posypać pokrojoną papryką i tartym serem Gouda, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów