Tureckie pide
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3392
Składniki:
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 100 ml cieplej wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 250 g polędwicy wołowej
- 25 g tartego sera Gouda
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz ciepłą wodą w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w cieple miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz: warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w kostkę. Paprykę zieloną i czerwoną pozbawić nasion i pokroić na drobne kawałki. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą oraz kminkiem, wymieszać i zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.
Następnie wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 1 cm, uformować z niego "łódkę" i przełożyć do niej smażone wcześniej mięsa. Całość posypać pokrojoną papryką i tartym serem Gouda, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor.
W tym czasie przygotować farsz: warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w kostkę. Paprykę zieloną i czerwoną pozbawić nasion i pokroić na drobne kawałki. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą oraz kminkiem, wymieszać i zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.
Następnie wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 1 cm, uformować z niego "łódkę" i przełożyć do niej smażone wcześniej mięsa. Całość posypać pokrojoną papryką i tartym serem Gouda, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)