Karczochy z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1683
Składniki:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 3 łyżki masła
- 2 karczochy
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka chili
- 1 łyżeczka cukru
- zielony koperek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie karczochy przekroić na połówki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Zielony groszek osączyć z zalewy. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać masło w rondlu, dodać pokrojoną marchew oraz paprykę chili. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać do tego osączony z zalewy zielony groszek i razem dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe składniki ściągnąć z ognia i dodać do karczochów. Całość posypać pokrojonym drobno zielonym koperkiem.
Komentarze (0)