Karczochy z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1683
Karczochy z warzywami
fot. smayda / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 3 łyżki masła
  • 2 karczochy
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • zielony koperek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie karczochy przekroić na połówki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Zielony groszek osączyć z zalewy. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać masło w rondlu, dodać pokrojoną marchew oraz paprykę chili. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać do tego osączony z zalewy zielony groszek i razem dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe składniki ściągnąć z ognia i dodać do karczochów. Całość posypać pokrojonym drobno zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów