Karczochy w sosie winnym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1842
Składniki:
- 4 karczochy
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- Na sos winny:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml białego Beres Tokaji Furmint
- 2 szalotki
- 1 l laurowy
- 0,5 łyżeczki przypraw garam masala
Opis przygotowania:
Karczochy dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przełożyć na talerz.
Przygotować sos winny: szalotki obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych szalotek wlać białe wino półsłodkie, dodać liść laurowy, obrany i pokrojony drobno czosnek oraz przyprawę garam masala. Całość gotować do czasu, aż połowa wina odparuje. Wtedy ściągnąć z ognia, przecedzić przez sitko i polać karczochy. Na koniec wszystko oprószyć bułka tartą.
Przygotować sos winny: szalotki obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych szalotek wlać białe wino półsłodkie, dodać liść laurowy, obrany i pokrojony drobno czosnek oraz przyprawę garam masala. Całość gotować do czasu, aż połowa wina odparuje. Wtedy ściągnąć z ognia, przecedzić przez sitko i polać karczochy. Na koniec wszystko oprószyć bułka tartą.
Komentarze (0)