Karczochy w sosie winnym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1649
Karczochy w sosie winnym
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 karczochy
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • Na sos winny:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml białego Beres Tokaji Furmint
  • 2 szalotki
  • 1 l laurowy
  • 0,5 łyżeczki przypraw garam masala

Opis przygotowania:

Karczochy dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przełożyć na talerz.

Przygotować sos winny: szalotki obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych szalotek wlać białe wino półsłodkie, dodać liść laurowy, obrany i pokrojony drobno czosnek oraz przyprawę garam masala. Całość gotować do czasu, aż połowa wina odparuje. Wtedy ściągnąć z ognia, przecedzić przez sitko i polać karczochy. Na koniec wszystko oprószyć bułka tartą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów