Karczochy z porem i bobem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1473
Składniki:
- 40 g bobu
- 2 pory
- 2 karczochy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Karczochy przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i podzielić na liście. Następnie bób oraz pokrojony na duże kawałki por przełożyć do osobnych rondli, oba składniki osobno zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu składniki odcedzić, por przełożyć na talerz, a bób obrać ze skóry i wraz z ugotowanymi wcześniej karczochami dodać do gotowanego pora. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać bułkę tartą, posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i razem smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)