Karczochy z łososiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1103
Karczochy z łososiem
fot. Nikchick (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g wędzonego łososia
  • 4 karczochy
  • 2 pomidory
  • 2 zielone papryki w zalewie
  • 2 czerwone oliwki w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • sałata czerwona
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak oraz sałatę czerwoną wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w ćwiartki i dodać do warzyw na talerzu. Oliwki oraz paprykę osączyć z zalewy i dodać do całości. Łososia wędzonego przełożyć do miksera. Dodać do niego obrany ze skóry czosnek, doprawić do smaku szczyptą mielonego pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Karczochy obrać z liści i wykroić z nich jedynie serca. Następnie serca z karczochów skropić oliwą z oliwek, oprószyć je szczyptą soli, po czym nałożyć na nie zmiksowanego wcześniej wędzonego łososia z czosnkiem. Składniki te włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do chwili, aż ryba zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do warzyw na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów