Karczochy z łososiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1103
Składniki:
- 400 g wędzonego łososia
- 4 karczochy
- 2 pomidory
- 2 zielone papryki w zalewie
- 2 czerwone oliwki w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek świeżego szpinaku
- sałata czerwona
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak oraz sałatę czerwoną wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w ćwiartki i dodać do warzyw na talerzu. Oliwki oraz paprykę osączyć z zalewy i dodać do całości. Łososia wędzonego przełożyć do miksera. Dodać do niego obrany ze skóry czosnek, doprawić do smaku szczyptą mielonego pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Karczochy obrać z liści i wykroić z nich jedynie serca. Następnie serca z karczochów skropić oliwą z oliwek, oprószyć je szczyptą soli, po czym nałożyć na nie zmiksowanego wcześniej wędzonego łososia z czosnkiem. Składniki te włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do chwili, aż ryba zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do warzyw na talerzu.
Komentarze (0)