Befsztyk w sosie winnym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2196
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 2 dymki
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
- Na sos winny:
- 200 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 100 ml śmietany 18 %
- 2 dymki
- 2 łyżki oleju
Opis przygotowania:
Mięso oraz natkę pietruszki umyć i osaczyć z wody. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso, potem oprószyć je pieprzem, solą, tymiankiem i smażyć na dużym ogniu przez 1,5 minuty.
Przygotować sos winny: zmniejszyć ogień na średni, wlać wino czerwone do smażonego mięsa i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Potem dodać do tego pokrojona drobno natkę zielonej pietruszki, wlać śmietanę, doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki wyłożyć na talerz.
Przygotować sos winny: zmniejszyć ogień na średni, wlać wino czerwone do smażonego mięsa i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Potem dodać do tego pokrojona drobno natkę zielonej pietruszki, wlać śmietanę, doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)