Kapusta z boczkiem i ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1692
Składniki:
- 50 ml soku z czerwonych buraków
- 20 g wędzonego boczku w plastrach
- 20 g orzeszków pinii
- 4 ziemniaki
- 4 liście białej kapusty
- 1 kapusta pekińska
- 1 łyżka masła
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, utłuc z masłem i wyłożyć na talerz. Liście białej kapusty oraz kapustę pekińską przełożyć razem do jednego rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i dodać do ziemniaków na talerzu. Następnie boczek wędzony przełożyć razem z orzeszkami pinii na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż boczek się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia, osączyć z wytopionego tłuszczu i dodać do potrawy. Sok z buraków przelać do wytopionego tłuszczu po smażonym wcześniej boczku na patelni, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, szybko zagotować, po czym ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)