Kapusta z boczkiem i ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1692
Kapusta z boczkiem i ziemniakami
fot. twohelmetscooking / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 ml soku z czerwonych buraków
  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 20 g orzeszków pinii
  • 4 ziemniaki
  • 4 liście białej kapusty
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 łyżka masła
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, utłuc z masłem i wyłożyć na talerz. Liście białej kapusty oraz kapustę pekińską przełożyć razem do jednego rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i dodać do ziemniaków na talerzu. Następnie boczek wędzony przełożyć razem z orzeszkami pinii na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż boczek się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia, osączyć z wytopionego tłuszczu i dodać do potrawy. Sok z buraków przelać do wytopionego tłuszczu po smażonym wcześniej boczku na patelni, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, szybko zagotować, po czym ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów