Jajecznica z ziemniakami, ryżem i kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1487

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • Jajecznica:
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka 2 %

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem dodać do nich masło i razem utłuc na jednolitą masę. Utłuczone wyłożyć na talerz. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o średnich oczkach, przełożyć do rondla, zalać ją 2 szklankami wody i szybko zagotować. Po zagotowaniu odcedzić na sicie. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu wlać śmietanę i dodać ugotowaną wcześniej czerwoną kapustą. Doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i dodać do ziemniaków na talerzu.

Przygotować jajecznicę: jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie rozmieszać widelcem. Rozmieszane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy całość ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów