Jajecznica z ziemniakami, ryżem i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1487
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- Jajecznica:
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mleka 2 %
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem dodać do nich masło i razem utłuc na jednolitą masę. Utłuczone wyłożyć na talerz. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o średnich oczkach, przełożyć do rondla, zalać ją 2 szklankami wody i szybko zagotować. Po zagotowaniu odcedzić na sicie. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu wlać śmietanę i dodać ugotowaną wcześniej czerwoną kapustą. Doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i dodać do ziemniaków na talerzu.
Przygotować jajecznicę: jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie rozmieszać widelcem. Rozmieszane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy całość ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Przygotować jajecznicę: jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie rozmieszać widelcem. Rozmieszane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy całość ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)