Kapusta z ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1265
Składniki:
- 500 młodych ziemniaków
- 300 g kiszonej kapusty
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- natka zielonej pietruszki
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić je na połowy. Następnie kapustę kiszoną oraz natkę zielonej pietruszki opłukać wodą, posiekać i przełożyć razem do jednego rondla. Oba składniki w rondlu zalać 3 szklankami wody, wsypać do tego suszony majeranek i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić na sicie. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki i ugotowaną wcześniej kapustę z natką zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.
Komentarze (0)