Kapusta z ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1265
Kapusta z ziemniakami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 młodych ziemniaków
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić je na połowy. Następnie kapustę kiszoną oraz natkę zielonej pietruszki opłukać wodą, posiekać i przełożyć razem do jednego rondla. Oba składniki w rondlu zalać 3 szklankami wody, wsypać do tego suszony majeranek i zagotować. Po zagotowaniu odcedzić na sicie. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki i ugotowaną wcześniej kapustę z natką zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów