Golonka z ziemniakami i kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4903
Golonka z ziemniakami i kapustą
fot. Rainer Zenz (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty z kminkiem
  • 400 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 4 mielone ziarna gorczycy
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 wieprzowe golonki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, pokroić w talarki i przełożyć do rondla. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do marchwi w rondlu. Następnie dodać do tego natkę zielonej pietruszki, liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie i 2 golonki wieprzowe. Całość zalać zimną wodą, dodać do tego 1 łyżkę musztardy i wszystko doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia, golonki wyciągnąć z z rondla, oczyścić z gotowanych składników i przełożyć je do brytfanki. Masło pokroić na małe kawałki i nałożyć je na golonki w brytfance. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec do chwili, aż mięso się zarumieni. Wtedy szybko wyciągnąć z piekarnika, ostrym nożem przeciąć skórę golonek w kierunku kości, po czym składniki ponownie wstawić do rozgrzanego piekarnika do tej samej temperatury, podlać jasnym piwem i dusić do miękkości mięsa. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 5 mm. Plastry ziemniaczane przełożyć na rozgrzana blachę do pieczenia lub patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i nakryć je kiszoną kapustą z kminkiem. Na to nałożyć upieczone wcześniej golonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów