Golonka z ziemniakami i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5303
Składniki:
- 400 g kiszonej kapusty z kminkiem
- 400 g ziemniaków
- 50 g masła
- 4 mielone ziarna gorczycy
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2 wieprzowe golonki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
- 2 liście laurowe
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, pokroić w talarki i przełożyć do rondla. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do marchwi w rondlu. Następnie dodać do tego natkę zielonej pietruszki, liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie i 2 golonki wieprzowe. Całość zalać zimną wodą, dodać do tego 1 łyżkę musztardy i wszystko doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia, golonki wyciągnąć z z rondla, oczyścić z gotowanych składników i przełożyć je do brytfanki. Masło pokroić na małe kawałki i nałożyć je na golonki w brytfance. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec do chwili, aż mięso się zarumieni. Wtedy szybko wyciągnąć z piekarnika, ostrym nożem przeciąć skórę golonek w kierunku kości, po czym składniki ponownie wstawić do rozgrzanego piekarnika do tej samej temperatury, podlać jasnym piwem i dusić do miękkości mięsa. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika. Następnie ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 5 mm. Plastry ziemniaczane przełożyć na rozgrzana blachę do pieczenia lub patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i nakryć je kiszoną kapustą z kminkiem. Na to nałożyć upieczone wcześniej golonki.
Komentarze (0)