Jajka w cieście z warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1749
Jajka w cieście z warzywami
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 pomidorków cherry
  • 6 łyżek oleju
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 1 biała rzepa
  • sól
  • pieprz
  • garstka świeżej bazylii
  • Ciasto:
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanka mleka
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w małe ćwiartki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać do tego pokrojone warzywa, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić i obrać ze skorupek.

Przygotować ciasto: mąkę przespać do rondla i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać mleko i całość dokładnie rozmieszać trzepaczką. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego ugotowane wcześniej jajka i nałożyć na nie rozmieszane składniki ciasta. Całość smażyć na średnim ogniku na złoty kolor.

Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu wraz z pomidorkami cherry. Udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów