Jajka w cieście z warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1749
Składniki:
- 6 pomidorków cherry
- 6 łyżek oleju
- 2 marchewki
- 2 jajka
- 1 biała rzepa
- sól
- pieprz
- garstka świeżej bazylii
- Ciasto:
- 1 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanka mleka
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w małe ćwiartki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać do tego pokrojone warzywa, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić i obrać ze skorupek.
Przygotować ciasto: mąkę przespać do rondla i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać mleko i całość dokładnie rozmieszać trzepaczką. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego ugotowane wcześniej jajka i nałożyć na nie rozmieszane składniki ciasta. Całość smażyć na średnim ogniku na złoty kolor.
Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu wraz z pomidorkami cherry. Udekorować listkami świeżej bazylii.
Przygotować ciasto: mąkę przespać do rondla i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać mleko i całość dokładnie rozmieszać trzepaczką. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego ugotowane wcześniej jajka i nałożyć na nie rozmieszane składniki ciasta. Całość smażyć na średnim ogniku na złoty kolor.
Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu wraz z pomidorkami cherry. Udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)