Kanapki z jajkiem i fasolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2267
Składniki:
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 200 g pomidorów z puszki bez skóry
- 6 kromek chleba razowego.
- 4 jajka
- 2 pomidory
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka 2%
- 1 cebula
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory przekroić na połówki i wyłożyć na talerz. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, dodać szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać trzepaczką, przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, wyłożyć na kromki chleba i dodać do pomidorów na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać fasolę wraz z zalewą, dodać pomidory bez skórki i wsypać do tego brązowy cukier oraz suszoną kolendrę. Składniki dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, ponownie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na chleb z jajkami. Całość posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)