Kanapki z jajkiem i fasolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2267
Kanapki z jajkiem i fasolą
fot. Dodo / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 200 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 6 kromek chleba razowego.
  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory przekroić na połówki i wyłożyć na talerz. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, dodać szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać trzepaczką, przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, wyłożyć na kromki chleba i dodać do pomidorów na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać fasolę wraz z zalewą, dodać pomidory bez skórki i wsypać do tego brązowy cukier oraz suszoną kolendrę. Składniki dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, ponownie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na chleb z jajkami. Całość posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów