Kalmary w cieście z sosem chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1792
Składniki:
- 500 g mrożonych kalmarów
- 200 ml słodkiego sosu chili Tao Tao
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 jajko
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Kalmary rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie do miski przesypać mąkę ryżową, wsypać do niej szczyptę soli, wlać mleko kokosowe, wbić jajko i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. W wyrobionym cieście zanurzyć przygotowane wcześniej kalmary, po czym włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, a gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Podawać z słodkim sosem chili.
Komentarze (0)