Kalmary w cieście z sosem chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1622
Kalmary w cieście z sosem chili
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g mrożonych kalmarów
  • 200 ml słodkiego sosu chili Tao Tao
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Kalmary rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie do miski przesypać mąkę ryżową, wsypać do niej szczyptę soli, wlać mleko kokosowe, wbić jajko i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. W wyrobionym cieście zanurzyć przygotowane wcześniej kalmary, po czym włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, a gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Podawać z słodkim sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów