Kulki bananowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3692
Kulki bananowe
fot. CamEvans / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g białej czekolady
  • 200 g herbatników
  • 40 g żelatyny spożywczej
  • 4 banany
  • 0,5 szklanki zimnego mleka 2%

Opis przygotowania:

Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Żelatynę spożywczą przesypać do drugiej miski, zalać ją mlekiem, wymieszać oraz dodać pokrojone banany i pokruszone herbatniki. Całość dokładnie wymieszać drewniana łyżką, następnie nabierać łyżeczką do lodów i formować z tego ręcznie małe kulki. Przełożyć je na tackę i wstawić na 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie czekoladę białą połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić ją na płynną masę na małym ogniu, lekko przestudzić i zanurzyć w niej przygotowane wcześniej kulki. Całość przełożyć z powrotem na tackę i pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów