Kulki bananowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3692
Składniki:
- 300 g białej czekolady
- 200 g herbatników
- 40 g żelatyny spożywczej
- 4 banany
- 0,5 szklanki zimnego mleka 2%
Opis przygotowania:
Banany umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Żelatynę spożywczą przesypać do drugiej miski, zalać ją mlekiem, wymieszać oraz dodać pokrojone banany i pokruszone herbatniki. Całość dokładnie wymieszać drewniana łyżką, następnie nabierać łyżeczką do lodów i formować z tego ręcznie małe kulki. Przełożyć je na tackę i wstawić na 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie czekoladę białą połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić ją na płynną masę na małym ogniu, lekko przestudzić i zanurzyć w niej przygotowane wcześniej kulki. Całość przełożyć z powrotem na tackę i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Komentarze (0)