Chrupiące kalmary z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2350
Składniki:
- 15 g cukrowego groszku w łupinie
- 4 listki świeżej mięty
- 4 kalmary
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki maki pszennej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 główka sałaty strzępiastej
- 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego
- 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej papryki chili
- olej arachidowy do głębokiego smażenia
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć, osączyć z wody i przełożyć do miski. Miętę posiekać drobno i dodać do warzyw w misce. Oliwę z oliwek przelać do kubka, wlać do niej miód, sok cytrynowy, dodać musztardę Dijon, rozmieszać łyżeczką, dodać do warzyw w misce i dokładnie wymieszać. Kalmary oczyścić, umyć, po czym oprószyć je mąką, szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką chili i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)