Chrupiące kalmary z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2350
Chrupiące kalmary z warzywami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g cukrowego groszku w łupinie
  • 4 listki świeżej mięty
  • 4 kalmary
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego
  • 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej papryki chili
  • olej arachidowy do głębokiego smażenia
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć, osączyć z wody i przełożyć do miski. Miętę posiekać drobno i dodać do warzyw w misce. Oliwę z oliwek przelać do kubka, wlać do niej miód, sok cytrynowy, dodać musztardę Dijon, rozmieszać łyżeczką, dodać do warzyw w misce i dokładnie wymieszać. Kalmary oczyścić, umyć, po czym oprószyć je mąką, szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką chili i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów