Kalmary smażone

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3009
Kalmary smażone
fot. clayirving / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg kalmarów
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 liście salaty
  • 2 liście kapusty białej
  • 2 liście kapusty czerwonej
  • 1 marchewka
  • Natka zielonej pietruszki
  • szczypta przypraw chilli
  • olej do smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Kalmary oczyścić, pokroić w wąskie plastry, umyć i osączyć z wody. Roztrzepać jajko na talerzu z szczyptą przypraw chilli i soli, do drugiego wsypać mąkę. Pokrojone kalmary zanurzyć w jajku, potem w mącę i smażyć w głębokim oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone osączyć z tłuszczu, doprawić szczyptą soli do smaku i przełożyć na talerz. Liście białej i czerwonej kapusty pokroić w cienkie paski i dodać do kalmarów. Marchew poszatkować w słomkę i posypać kapustę. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów