Kalmary smażone
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3009
Składniki:
- 0,5 kg kalmarów
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 liście salaty
- 2 liście kapusty białej
- 2 liście kapusty czerwonej
- 1 marchewka
- Natka zielonej pietruszki
- szczypta przypraw chilli
- olej do smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Kalmary oczyścić, pokroić w wąskie plastry, umyć i osączyć z wody. Roztrzepać jajko na talerzu z szczyptą przypraw chilli i soli, do drugiego wsypać mąkę. Pokrojone kalmary zanurzyć w jajku, potem w mącę i smażyć w głębokim oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone osączyć z tłuszczu, doprawić szczyptą soli do smaku i przełożyć na talerz. Liście białej i czerwonej kapusty pokroić w cienkie paski i dodać do kalmarów. Marchew poszatkować w słomkę i posypać kapustę. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)