Kalmary nadziewane z winem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2802
Kalmary nadziewane z winem
fot. Kirti Poddar / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 12 mrożonych kalmarów
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag pistacji
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 cebula czerwona
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Kalmary rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, przeciąć na ukos i gotować przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie, po czym odcedzić. Pistacje utłuc drobno. Paprykę i pomidory dokładnie umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawię nasion i pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić drobno. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać do cebuli pokrojony w kostkę boczek, rodzynki, pistacje i paprykę (1 łyżeczkę pokrojonej papryki pozostawić do dekoracji talerza), całość wymieszać, dodać pomidory i połowę drobno pokrojonej natki pietruszki. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do czasu, aż połowa soku z pomidorów wyparuje. Potem ściągnąć z ognia i małą łyżeczką napełnić duszonym farszem kalmary i wyłożyć na talerz. 1 łyżkę oliwy zmieszać z pozostawiona papryką i udekorować wokół talerza. Wyłożyć gałązkę rozmarynu i pokrojoną w plastry cytrynę. Z pozostałej części cytryny wycisnąć sok i polać całość. Natką pietruszki posypać środek talerza. Gotowe danie podawać z czerwonym winem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów