Kalmary nadziewane z winem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2802
Składniki:
- 200 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 12 mrożonych kalmarów
- 10 dag wędzonego boczku
- 5 dag rodzynek
- 5 dag pistacji
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 cebula czerwona
- 1 czerwona papryka
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
Kalmary rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, przeciąć na ukos i gotować przez 4 minuty w lekko osolonej wodzie, po czym odcedzić. Pistacje utłuc drobno. Paprykę i pomidory dokładnie umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawię nasion i pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić drobno. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać do cebuli pokrojony w kostkę boczek, rodzynki, pistacje i paprykę (1 łyżeczkę pokrojonej papryki pozostawić do dekoracji talerza), całość wymieszać, dodać pomidory i połowę drobno pokrojonej natki pietruszki. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do czasu, aż połowa soku z pomidorów wyparuje. Potem ściągnąć z ognia i małą łyżeczką napełnić duszonym farszem kalmary i wyłożyć na talerz. 1 łyżkę oliwy zmieszać z pozostawiona papryką i udekorować wokół talerza. Wyłożyć gałązkę rozmarynu i pokrojoną w plastry cytrynę. Z pozostałej części cytryny wycisnąć sok i polać całość. Natką pietruszki posypać środek talerza. Gotowe danie podawać z czerwonym winem.
Komentarze (0)