Kalafior ze śmietaną i bazylią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 951
Składniki:
- 200 ml zmrożonej śmietany kremówki
- 4 gałązki sosny do dekoracji
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
- garstka świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz gałązki sosny umyć i osączyć z wody. Śmietanę wyłożyć na talerz. Kalafiora podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzonego pokroić w cienkie plastry i zrumienić je na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni, po czym dodać go do śmietany na talerzu. Następnie czosnek obrać ze skóry i przełożyć do moździerza. Do czosnku wlać oliwę z oliwek, dodać listki świeżej bazylii i całość rozetrzeć tłuczkiem. Roztarte składniki dodać do potrawy. Wszystko posypać mielonymi orzechami laskowymi i udekorować gałązkami sosny.
Komentarze (0)