Kalafior ze śmietaną i bazylią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 870

Składniki:

  • 200 ml zmrożonej śmietany kremówki
  • 4 gałązki sosny do dekoracji
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
  • garstka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz gałązki sosny umyć i osączyć z wody. Śmietanę wyłożyć na talerz. Kalafiora podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzonego pokroić w cienkie plastry i zrumienić je na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni, po czym dodać go do śmietany na talerzu. Następnie czosnek obrać ze skóry i przełożyć do moździerza. Do czosnku wlać oliwę z oliwek, dodać listki świeżej bazylii i całość rozetrzeć tłuczkiem. Roztarte składniki dodać do potrawy. Wszystko posypać mielonymi orzechami laskowymi i udekorować gałązkami sosny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów