Kalafior zapiekany z ciecierzycą i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2165
Kalafior zapiekany z ciecierzycą i śmietaną
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1 duży kalafior
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do kolejnego rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystał i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i razem z ugotowaną wcześniej ciecierzycą przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Składniki oprószyć białym pieprzem, suszonym oregano i mielonym kminkiem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż składniki się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać razem ze śmietana kremówką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów