Kalafior zapiekany z ciecierzycą i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2165
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- 1 duży kalafior
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do kolejnego rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystał i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i razem z ugotowaną wcześniej ciecierzycą przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Składniki oprószyć białym pieprzem, suszonym oregano i mielonym kminkiem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż składniki się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać razem ze śmietana kremówką.
Komentarze (0)