Kalafior zapiekany z ziołami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1066
Kalafior zapiekany z ziołami
fot. Ideas in Food / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g tartego parmezanu
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 g kiełków rzodkiewki
  • 1 duży kalafior
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • pęczek rukoli
  • sól

Opis przygotowania:

Kiełki rzodkiewki oraz rukolę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Kalafiora przekroić na połowy, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby je zakrywała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kalafiora odcedzić i przełożyć do brytfanki. Następnie skropić go rozpuszczonym masłem, oprószyć mielonym kminkiem, bułką tartą, tartym parmezanem i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C na rumiany kolor. Gotowego wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz z rukolą oraz kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów