Kalafior zapiekany z ziołami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1066
Składniki:
- 150 g tartego parmezanu
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 g kiełków rzodkiewki
- 1 duży kalafior
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- pęczek rukoli
- sól
Opis przygotowania:
Kiełki rzodkiewki oraz rukolę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Kalafiora przekroić na połowy, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby je zakrywała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kalafiora odcedzić i przełożyć do brytfanki. Następnie skropić go rozpuszczonym masłem, oprószyć mielonym kminkiem, bułką tartą, tartym parmezanem i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C na rumiany kolor. Gotowego wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz z rukolą oraz kiełkami rzodkiewki.
Komentarze (0)