Kalafior zapiekany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3645
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 2 plasterki sera żółtego
- plasterki pomidora lub ananasa (można użyć szynki)
- trochę masła
- sos majonezowy ostry
Opis przygotowania:
Kalafiora obgotowujemy w całości w osolonej wodzie na półmiękko. Wyciągamy, studzimy i czekamy, aż woda ścieknie. Wierzch kalafiora lekko ścinamy. Smarujemy go masłem. Na wierzch układamy plasterki pomidora (ananasa, lub szynki) i przykładamy plastrami sera. Zapiekamy w mikrofalówce albo piekarniku. Kalafior podawać polany sosem majonezowym.
Komentarze (1)
Z pomidorami smakuje bardzo dobrze. Należy pamiętać, żeby nie gotować zbyt długo kalafiora - miękki jest niedobry.