Camembert zapiekany z grzankami i ziołami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1928
Składniki:
- 1 okrągły ser camembert
- 4 kromki pszennego chleba
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
Opis przygotowania:
Zioła umyć i odsączyć z wody. Kromki chleba wysmarować oliwą z oliwek, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić z obu stron, po czym ściągnąć je z patelni. Ser ponacinać ostrym nożem w górnej jego części, a w miejsce nacięć włożyć obrany ze skórki i pokrojony w cienkie plastry czosnek. Ser położyć na papierze do pieczenia na talerzu, dodać do niego świeży tymianek , rozmaryn i włożyć go do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni. Piec do chwili, aż zacznie się lekko rumienić. Wtedy wyciągnąć go z piekarnika i podawać z grzankami.
Komentarze (0)