Kalafior zapiekany z serem, warzywami i pędami bambusa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1495
Składniki:
- 200 g parmezanu w plastrach
- 1 kalafior
- 1 marchew
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka pędów bambusa w zalewie
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Kapustę pokroić w cienkie plastry i dodać do marchewki w misce. Dodać do tego osączone z zalewy pędy bambusa, szczypiorek i dobrze wymieszać. Kalafiora podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kalafiora odcedzić i przełożyć go do żaroodpornego naczynia. Następnie całość nakryć plastrami parmezanu, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się rozpuści. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć wymieszanymi wcześniej warzywami i posypać czarnym sezamem.
Komentarze (0)