Kalafior zapiekany z serem, warzywami i pędami bambusa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1495
Kalafior zapiekany z serem, warzywami i pędami bambusa
fot. anokarina / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g parmezanu w plastrach
  • 1 kalafior
  • 1 marchew
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka pędów bambusa w zalewie
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Kapustę pokroić w cienkie plastry i dodać do marchewki w misce. Dodać do tego osączone z zalewy pędy bambusa, szczypiorek i dobrze wymieszać. Kalafiora podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kalafiora odcedzić i przełożyć go do żaroodpornego naczynia. Następnie całość nakryć plastrami parmezanu, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się rozpuści. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć wymieszanymi wcześniej warzywami i posypać czarnym sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów