Kalafior zapiekany z serem i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4964
Składniki:
- 20 g sera cheddar w plastrach
- 20 g wędzonego boczku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Kalafiora umyć, pozbawić liści, przełożyć do odpowiedniego rondla, zalać go lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowanego odcedzić, po czym jego rdzeń obwinąć aluminiową folią. Następnie
ugotowanego oprószyć mieloną papryką i nałożyć plastry sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i polać jogurtem oraz keczupem. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić i dodać do potrawy. Szczypiorek pokroić na kawałki i posypać całość.
ugotowanego oprószyć mieloną papryką i nałożyć plastry sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i polać jogurtem oraz keczupem. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić i dodać do potrawy. Szczypiorek pokroić na kawałki i posypać całość.
Komentarze (0)