Kalafior zapiekany z serem i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4685
Kalafior zapiekany z serem i boczkiem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g sera cheddar w plastrach
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Kalafiora umyć, pozbawić liści, przełożyć do odpowiedniego rondla, zalać go lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Ugotowanego odcedzić, po czym jego rdzeń obwinąć aluminiową folią. Następnie
ugotowanego oprószyć mieloną papryką i nałożyć plastry sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i polać jogurtem oraz keczupem. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić i dodać do potrawy. Szczypiorek pokroić na kawałki i posypać całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów