Dynia z kukurydzą i curry

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2323
Dynia z kukurydzą i curry
fot. yuko chan / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 70 g miąższu z dyni
  • 15 g nasion z dyni
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki curry
  • natka pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Dynię umyć, obrać ze skóry i wyciągnąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Nasiona dyni obrać ze skóry i parzyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez 1,5 minuty, potem odstawić. Miąższ przełożyć do rondla, zalać go wodą, dodać cukier i dusić pod przykryciem do czasu, aż dynia zmięknie. Następnie dodać do tego osączoną z zalewy kukurydzę, wiórki kokosowe, curry i doprawić do smaku solą. Całość dusić jeszcze prze 2 minuty, potem wszystko wyłożyć na talerz. Dodać natkę zielonej pietruszki i posypać sparzonymi nasionami dyni.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów