Dynia z kukurydzą i curry
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2536
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 70 g miąższu z dyni
- 15 g nasion z dyni
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki curry
- natka pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Dynię umyć, obrać ze skóry i wyciągnąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Nasiona dyni obrać ze skóry i parzyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez 1,5 minuty, potem odstawić. Miąższ przełożyć do rondla, zalać go wodą, dodać cukier i dusić pod przykryciem do czasu, aż dynia zmięknie. Następnie dodać do tego osączoną z zalewy kukurydzę, wiórki kokosowe, curry i doprawić do smaku solą. Całość dusić jeszcze prze 2 minuty, potem wszystko wyłożyć na talerz. Dodać natkę zielonej pietruszki i posypać sparzonymi nasionami dyni.
Komentarze (0)