Kalafior z soczewicą czerwoną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1642
Kalafior z soczewicą czerwoną
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 kalafior
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Soczewicę zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 4 godziny. Następnie namoczoną ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną zmiksować mikserem. Kalafiora umyć, pokroić na różyczki, po czym zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni. Do stopionego masła dodać obrany i pokrojono drobno czosnek i zeszklić na średnim ogniu. Do zeszklonego czosnku wsypać kminek oraz curry i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego zmiksowaną soczewicę oraz ugotowanego kalafiora i smażyć przez 1,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć do miski..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów