Kalafior z soczewicą czerwoną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1786
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 kalafior
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki curry
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Soczewicę zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 4 godziny. Następnie namoczoną ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną zmiksować mikserem. Kalafiora umyć, pokroić na różyczki, po czym zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni. Do stopionego masła dodać obrany i pokrojono drobno czosnek i zeszklić na średnim ogniu. Do zeszklonego czosnku wsypać kminek oraz curry i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego zmiksowaną soczewicę oraz ugotowanego kalafiora i smażyć przez 1,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć do miski..
Komentarze (0)