Kalafior z papryką i marynowaną cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1281
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 papryki żółte
- 1 duży kalafior
- sól
- Marynatę:
- 4 goździki
- 3 czerwone cebula
- 2 liście laurowe
- 1,5 szklanki octu winnego z czerwonego wina
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- garstka świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować marynatę: cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i przełożyć do słoika. Do rondla wlać ocet winny, wodę, wsypać do tego brązowy cukier, ziarna kolendry, mielony kmin rzymski i dodać liście laurowe. Całość dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zalać tym pokrojoną cebulę w słoju. Wszystko zakręcić pokrywką i trzymać przez 24 godziny w temperaturze pokojowej. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kalafiora odcedzić i zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni. Gotowego wyłożyć na talerz. Paprykę żółtą pozbawić nasion, miąższ pokroić w cienkie paski i dodać do kalafiora na talerzu. Wszystko wyłożyć marynowaną wcześniej cebulą i posypać świeżą bazylią.
Komentarze (0)