Kalafior z papryką i marynowaną cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1281
Kalafior z papryką i marynowaną cebulą
fot. TheHungryDudes / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 papryki żółte
  • 1 duży kalafior
  • sól
  • Marynatę:
  • 4 goździki
  • 3 czerwone cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 szklanki octu winnego z czerwonego wina
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • garstka świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować marynatę: cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w cienkie plastry i przełożyć do słoika. Do rondla wlać ocet winny, wodę, wsypać do tego brązowy cukier, ziarna kolendry, mielony kmin rzymski i dodać liście laurowe. Całość dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zalać tym pokrojoną cebulę w słoju. Wszystko zakręcić pokrywką i trzymać przez 24 godziny w temperaturze pokojowej. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kalafiora odcedzić i zrumienić na rozgrzanym maśle na patelni. Gotowego wyłożyć na talerz. Paprykę żółtą pozbawić nasion, miąższ pokroić w cienkie paski i dodać do kalafiora na talerzu. Wszystko wyłożyć marynowaną wcześniej cebulą i posypać świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów