Kalafior z makaronem, groszkiem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1843
Kalafior z makaronem, groszkiem i serem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 200 g sera ricotta
  • 200 g mrożonego groszku
  • 4 listki świeżej mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży kalafior
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liski mięty posiekać drobno. Groszek zielony rozmrozić. Kalafiora pokropić w różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Makaron penne przesypać do kolejnego rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Połączyć go z ugotowanym wcześniej kalafiorem. Następnie rozgrzać mocno oliwę na patelni i smażyć na niej rozmrożony, zielony groszek przez 1 minutę. Potem dodać do niego kalafiora, makaron i rozdrobniony ser ricotta. Całość doprawić do smaku szczyptą, soli oraz pieprzu białego, wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez 2 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać posiekana miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów