Zupa z prażonych pomidorów

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2458
Zupa z prażonych pomidorów
fot. missy & the universe / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 750 g pomidorków cherry
  • 450 ml wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 sucharki bezcukrowe
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść listków bazylii
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory umyć, naciąć skórę z góry, wrzucić do wrzącej wody na 5 minut, po czym wyciągnąć i obrać ze skóry. Połowę pomidorów przełożyć na blachę do pieczenia, nałożyć na nie pokrojony drobno czosnek i liście bazylii. Polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i zapiekać przez 20 minut w piekarniku w temp. 150 stopni. Drugą połowę przetrzeć przez sitko. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Wlać do garnka 450 ml wody, dodać pokrojone ziemniaki, przetarte pomidory, przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu. Zapieczone pomidory wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Dodać do nich 2 łyżki oliwy, pozostałe liście bazylii i ocet balsamiczny. Całość zmiksować mikserem i dodać do zupy. Następnie zupę doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i zagotować. Przygotować miseczki na zupę, włożyć do nich pokruszone drobno sucharki i zalać gorąca zupą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów