Pozole
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3011
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 20 g karkówki wieprzowej bez kości
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 200 g kukurydzy cacahuazintle (ziarna moczone w wodzie wapiennej)
- 20 g sera feta
- 2 placki tortilli
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone na drobne kawałki mięso, oprószyć je pieprzem, solą, kuminem, oregano i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i smażyć przez 1 minutę. Potem do smażonych składników wlać przecier pomidorowy, dodać kukurydzę, fasolę osączoną z zalewy i wlać bulion warzywny. Całość doprawić do smaku przyprawami i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać do tego pokrojone w słomkę placki tortilli i razem gotować jeszcze przez 1 minutę. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać do miski. Wszystko posypać pokruszonym serem feta oraz pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)