Kalafior smażony w sosie ananasowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2312
Składniki:
- 200 ml gotowego sosu słodko-kwaśnego z ananasa Uncle Ben's
- 2 łyżki oleju
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonej bazylii
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Kalafiora umyć, osączyć z wody, podzielić na różyczki, po czym zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowanego wcześniej kalafiora i oprószyć mielonym tymiankiem, majerankiem i bazylią. Całość przykryć i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego tarty parmezan i smażyć do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potrawę polać gotowym sosem ananasowym i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)