Kalafior nadziewany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3326
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona słodka
- 1 papryka czerwona chili
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 jajko
- 1 łyżka margaryny
- tłuszcz do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Opis przygotowania:
Kalafiora umyć, oczyścić, włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować na półmiękko. Wyjąć, odsączyć i częściowo wydrążyć od spodu. Ryż ugotować w stosunku wody 2:1. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać paprykę pokrojoną w paski i chili. dusić do momentu, aż papryka zmięknie. Warzywa dodać do ostudzonego ryżu, połączyć z solą, pieprzem i jajkiem. Wymieszać. Na końcu do farszu dodać groszek i koperek i jeszcze raz wymieszać. Nadzieniem napełnić kalafior. Posmarować margaryną i zapiec w piekarniku. Po upieczeniu polać keczupem.
Komentarze (0)