Kalafior nadziewany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 3326

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona słodka
  • 1 papryka czerwona chili
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka margaryny
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Kalafiora umyć, oczyścić, włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować na półmiękko. Wyjąć, odsączyć i częściowo wydrążyć od spodu. Ryż ugotować w stosunku wody 2:1. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać paprykę pokrojoną w paski i chili. dusić do momentu, aż papryka zmięknie. Warzywa dodać do ostudzonego ryżu, połączyć z solą, pieprzem i jajkiem. Wymieszać. Na końcu do farszu dodać groszek i koperek i jeszcze raz wymieszać. Nadzieniem napełnić kalafior. Posmarować margaryną i zapiec w piekarniku. Po upieczeniu polać keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów