Nadziewany korzeń lotosu z sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2000
Nadziewany korzeń lotosu z sosem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g korzenia lotosu
  • 300 ml sosu żurawinowo-śliwkowego
  • 2 liście sałaty
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 jajko
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • Nadzienie:
  • 300 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 3 łyżki tartego sera Gouda
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry

Opis przygotowania:

Sałatę oraz korzeń lotosu umyć i osaczyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Korzeń lotosu obrać ze skóry, pokroić na kawałki i wydrążyć w nich środki.

Przygotować nadzienie: fasolę osaczyć z zalewy i przełożyć do miksera. Wsypać do niej tarty ser Gouda, mielone nasiona kolendry, szczyptę soli i dodać obrany ze skóry czosnek. Całość zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć ją do wydrążonych wcześniej kawałków korzenia lotosu.

Następnie mleko kokosowe przelać do rondla, wsypać do niego mąkę, wbić do tego jajko i dobrze roztrzepać trzepaczką. W roztrzepanych składnikach zanurzyć nadziane korzenie lotosu. Wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu i wyłożyć na sałatę na talerzu.

Gotową potrawę podawać z sosem żurawinowo-śliwkowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów