Szczupak nadziewany pieczony
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 892
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 sprawiony szczupak
- 1 bagietka
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Sprawionego szczupaka dokładnie umyć, odsączyć z wody i wyłożyć na stolnicy. Bagietkę pokruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć je do miski. Pokruszoną bagietkę zalać mlekiem tak, aby bułka dobrze nasiąkła. Marchew z cebulą obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu oba składniki pokroić drobno i dodać do nasiąkniętej wcześniej bagietki w misce. Wbić do tego jajko, dodać posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki oraz koperku, po czym doprawić całość do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i wymieszać. Po wymieszaniu napełnić tym wnętrze ryby, wysmarować ją olejem, spiąć małymi, drewnianymi wykałaczkami i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do miękkości ryby. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje, ułożyć na tacce i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)