Szczupak nadziewany pieczony

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 648
Szczupak nadziewany pieczony
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 sprawiony szczupak
  • 1 bagietka
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Sprawionego szczupaka dokładnie umyć, odsączyć z wody i wyłożyć na stolnicy. Bagietkę pokruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć je do miski. Pokruszoną bagietkę zalać mlekiem tak, aby bułka dobrze nasiąkła. Marchew z cebulą obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu oba składniki pokroić drobno i dodać do nasiąkniętej wcześniej bagietki w misce. Wbić do tego jajko, dodać posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki oraz koperku, po czym doprawić całość do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i wymieszać. Po wymieszaniu napełnić tym wnętrze ryby, wysmarować ją olejem, spiąć małymi, drewnianymi wykałaczkami i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do miękkości ryby. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje, ułożyć na tacce i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów