Kaczka zapiekana z morelami i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1048
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g tartego parmezanu
- 3 jajka
- 3 łyżki masła
- 2 piersi z kaczki
- 2 łyżki suszonej moreli
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek drobno posiekać. Suszone morele sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić je w drobną kostkę. Piersi z kaczki pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej mięso. Mięso lekko zrumienić, po czym dodać do niego pokrojoną cebulę i pieczarki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli pieprzu i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do brytfanki. Dodać do tego pokrojone wcześniej suszone morele. Dwa jajka wbić do rondla, zalać je śmietaną, wsypać do tego parmezan, bułkę tartą i dobrze roztrzepać widelcem. Po roztrzepaniu przelać to do na mięsa z pieczarkami w brytfance. Na wierzch wbić jedno jajko. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni i piec do chwili, aż całość zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i posypać pokrojonym szczypiorkiem
Komentarze (0)