Babeczki muchomorki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4534
Babeczki muchomorki
fot. Marshall Astor / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 130 g mąki
  • 130 g masła
  • 130 g cukru
  • 5 dag rodzynek
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 aromat waniliowy
  • Na lukier:
  • 20 g cukru pudru
  • 2 białka
  • 2 łyżki syropu malinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • 1 opakowanie sera capresi w plastrach

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Masło zmiksować z cukrem. Następnie dodać mąkę, 2 jajka, mleko, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i rodzynki. Całość nadal miksować, aż do utworzenia jednolitej masy. Masę przełożyć do małych foremek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić.

Przygotować lukier: białka roztrzepać widelcem. Dodać do nich cukier puder i mieszać cały czas, aż do uzyskania szklistej masy. Następnie dodać sok z cytryny, łyżkę letniej wody, dokładnie wymieszać i wlać syrop malinowy. Całość ponownie wymieszać i odstawić na 7 minut, aby lukier stężał. Po tym czasie lukrem wysmarować babeczki. Z sera capresi wyciąć małe krążki i nałożyć je na lukier.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów