Babeczki muchomorki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4534
Składniki:
- 130 g mąki
- 130 g masła
- 130 g cukru
- 5 dag rodzynek
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 aromat waniliowy
- Na lukier:
- 20 g cukru pudru
- 2 białka
- 2 łyżki syropu malinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka przegotowanej wody
- 1 opakowanie sera capresi w plastrach
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Masło zmiksować z cukrem. Następnie dodać mąkę, 2 jajka, mleko, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i rodzynki. Całość nadal miksować, aż do utworzenia jednolitej masy. Masę przełożyć do małych foremek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić.
Przygotować lukier: białka roztrzepać widelcem. Dodać do nich cukier puder i mieszać cały czas, aż do uzyskania szklistej masy. Następnie dodać sok z cytryny, łyżkę letniej wody, dokładnie wymieszać i wlać syrop malinowy. Całość ponownie wymieszać i odstawić na 7 minut, aby lukier stężał. Po tym czasie lukrem wysmarować babeczki. Z sera capresi wyciąć małe krążki i nałożyć je na lukier.
Przygotować lukier: białka roztrzepać widelcem. Dodać do nich cukier puder i mieszać cały czas, aż do uzyskania szklistej masy. Następnie dodać sok z cytryny, łyżkę letniej wody, dokładnie wymieszać i wlać syrop malinowy. Całość ponownie wymieszać i odstawić na 7 minut, aby lukier stężał. Po tym czasie lukrem wysmarować babeczki. Z sera capresi wyciąć małe krążki i nałożyć je na lukier.
Komentarze (0)